Amazon: vriend of vijand voor Nederlandse economie?


De komst van het coronavirus heeft de komst van Amazon in Nederland dan misschien wel tijdelijk ondergesneeuwd, maar de dreiging voor de gevestigde retailers is nog niet geweken. Wat zijn de eerste indrukken van de impact die de retailreus op ons land heeft?


Amazon: een grote boze wolf?

Voor consumenten heeft Amazon een duidelijk voordeel: naar eigen zeggen bieden ze maar liefst 100 miljoen artikelen aan in hun assortiment, ruim vier keer zoveel als de 22 miljoen van Bol.com. Dat betekent ongekende concurrentie voor de gevestigde orde.

Die concurrentie zit hem niet alleen in het aantal producten of zelfs de prijs die Amazon kan bieden, maar ook in andere getallen. Zo draaien ze een omzet van 250 miljard euro, ongeveer een derde van het bruto nationaal product van Nederland - of gelijk aan de jaaromzet van de complete Finse economie. 

Die diepe zakken komen helaas niet alleen door hun grote succes. In de VS begon Amazon pas in 2018 met het betalen van het minimumloon aan zijn werknemers, na grote druk van buitenaf. Ook klagen overheden in diverse landen over de belastingontwijking van enkele miljarden. Hoe eerlijk gaat deze nieuwe concurrent zijn?

Verandert Amazon de manier waarop we winkelen?

Dat is hoe Amazon zich in de levens van retailers binnendringt. Maar hoe zit het voor de impact op consumenten? Het blijkt dat Amazon de manier waarop mensen zich informeren enorm verandert. Amazon werkt bijna als een zoekmachine voor elk denkbaar product. In de Verenigde Staten blijkt dat een Amazon Prime klanten zo goed als verloren gaan voor de rest van de retailers, omdat je er behalve de gratis bezorging ook de Amazon Prime videodienst bij krijgt.

Amazon kan twee dingen doen in de strijd tegen Nederlandse retailers: gedogen of uit de weg werken. Moeten retailers gaan samenwerken om een kans te hebben? Jorg Snoeck geeft al een vooruitblik:


Wie meer wil weten over de toekomst van de retail in Nederland, moet bij de experts van RetailDetail zijn: Jorg Snoeck en Gino Van Ossel. Bereid jouw publiek voor op de roerige tijden die we tegemoet gaan. Neem direct contact op over beschikbaarheid en de fee van Jorg Snoeck en Gino van Ossel.

Recent posts

ASK HERE FOR A FIRM OFFER AND REQUEST AVAILABILITY

OR CALL US! +31 43 343 21 69

In the spotlight